Pe data de 9 Decembrie sărbătorim Ziua Internațională Anticorupție, iar pe data de 10 Decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Cu această ocazie, ne dorim să atragem atenția asupra problemei corupției din întreaga lume și să creștem gradul de conștientizare cu privire la necesitatea contracarării acestui fenomen. Considerăm că este un moment potrivit pentru a reflecta asupra provocărilor la nivel global, legate de respectarea drepturilor și libertăților omului, inclusiv combaterea discriminării pe baza statutului social sau material.
Corupția este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă lumea modernă. Ea afectează fiecare sferă a vieții sociale, politice și economice, subminând fundamentele justiției, egalității de șanse și drepturilor omului. În contextul acestor provocări, merită luat în considerare modul în care corupția afectează viața oamenilor și de ce dreptul de a trăi într-un mediu lipsit de corupție este un drept fundamental al oricărei ființe umane.
Corupția reprezintă o amenințare la adresa drepturilor omului
Dreptul de a trăi într-un mediu lipsit de corupție face parte dintr-un context mai larg al drepturilor omului, deoarece corupția nu numai că subminează încrederea în instituțiile publice sau în companiile private, dar duce și la abuzuri de putere, inegalități sociale și împiedică accesul la prestații sau servicii de bază, precum educația, asistența medicală sau justiția. Aceste consecințe pot avea un impact grav asupra sănătății, securității (inclusiv securității financiare) și prosperității oamenilor.
Potrivit celei mai recente ediții a EY Global Business Integrity Survey 2024, realizată între octombrie 2023 și ianuarie 2024 de agenția de cercetare Ipsos, a reieșit că:
- 20% dintre entități s-au confruntat cu fraude sau încălcări de conformitate;
- 49% dintre respondenți consideră că respectarea standardelor de integritate în organizația lor s-a îmbunătățit în ultimii doi ani, dar, în același timp, 38% recunosc că ar fi dispuși să acționeze într-un mod lipsit de etică pentru a-și îmbunătăți statutul profesional, de exemplu, prin creșterea șanselor de promovare;
- 67% dintre membrii consiliilor de administrație și 51% dintre persoanele din managementul superior recunosc că ar fi dispuși să acționeze într-un mod lipsit de etică pentru un câștig personal.
Există, de asemenea, o problemă globală între ceea ce fac oamenii și ceea ce spun. Liderii vorbesc adesea despre importanța integrității, dar acțiunile lor nu reflectă întotdeauna aceste afirmații. De aceea, principiile de etică și valorile care ne ghidează în organizația noastră sunt esențiale în procesul colectării creanțelor într-un mod onest și etic, susținând clienții și respectându-le drepturile, dar ținând cont și de nevoile de business.
Corupția și dezvoltarea durabilă
Corupția reprezintă un obstacol major pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, în special în contextul combaterii sărăciei, excluziunii și inegalităților sociale. Atunci când resursele sunt utilizate greșit, iar deciziile sunt luate în schimbul unor beneficii financiare, procesul de dezvoltare umană este stopat. În consecință, cele mai sărace și vulnerabile sectoare ale societății suferă cel mai mult, fără acces la servicii cheie și oportunități de dezvoltare.
Cum prevenim corupția și cum respectăm drepturile omului în KRUK România?
Transparența, responsabilitatea corporativă și respectarea legii (inclusiv drepturile omului), atât la nivel organizațional, cât și pe întregul circuit valoric (inclusiv angajați, asociați, clienți, parteneri de afaceri, furnizori, acționari, părți interesate și comunități locale), sunt principiile de bază care ghidează operațiunile KRUK România.
Angajamentul nostru social și corporativ față de lupta împotriva corupției și protecția drepturilor omului ia multe forme și este un element cheie al misiunii, viziunii și valorilor noastre. KRUK România respectă normele sociale și legale în întregul proces privind colectarea datoriilor și acționează în conformitate cu cele mai înalte standarde de etică, tratând respectul față de oameni ca fiind cea mai înaltă valoare.
Concentrându-se pe implementarea strategiei, KRUK România consolidează cele mai înalte standarde și principii de etică în rândul angajaților și partenerilor săi de afaceri, luând o serie de măsuri, inclusiv:
- Stabilirea politicilor și codurilor de conduită pentru a susține principii etice de colectare a datoriilor fără acte de corupție, care respectă drepturile omului, inclusiv dreptul la diversitate;
- Crearea unor canale de comunicare sigure și anonime pentru raportarea abuzurilor și neregulilor;
- Desfășurarea de activități de formare și educație, inclusiv inițiative de educație financiară și campanii sociale care subliniază importanța respectării normelor sociale legate de rambursarea datoriilor;
- Sprijinirea inițiativelor care promovează transparența și echitatea în procesul de gestionare și colectare a datoriilor într-o manieră etică.
Dreptul de a trăi într-un mediu lipsit de corupție este esențial pentru a menține integritatea sistemelor juridice, pentru a câștiga încrederea oamenilor în instituții (inclusiv în cele financiare) și pentru a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Lupta împotriva corupției nu ar trebui să fie exclusiv în sarcina instituțiilor, ci și responsabilitatea fiecărui cetățean care dorește să trăiască într-o lume în care legea și justiția sunt valori primordiale.