Ziua fără mită 2025

Ziua Fără Mită 2025

Integritatea și transparența sunt principii fundamentale pentru o economie sustenabilă și echilibrată. În acest context, raportul anual al Transparency International privind Indicele de Percepție a Corupției (IPC) oferă o perspectivă asupra provocărilor globale și a eforturilor realizate pentru combaterea corupției.

La KRUK Group, misiunea noastră este să fim alături de clienți în plata datoriilor, acționând cu etică și eficiență, în timp ce educăm oamenii pentru administrarea responsabilă a finanțelor. Prin urmare, susținem orice inițiativă care contribuie la un mediu de afaceri corect, bazat pe încredere și respect reciproc.

 

Indicele de percepție a corupției  in 2024 – Transparency International

La începutul lunii Februarie 2025, la fel ca si anul trecut, Transparency International a publicat rezultatele sondajului[1] anual intitulat ‘’Indicele de Percepție al Corupției (IPC) 2024’’. Acest sondaj arată că, la fel ca în anul precedent, corupția continuă să aibă un impact devastator asupra crizei climatice. La nivel global corupția rămâne la cote ridicate, iar eforturile de reducere a acesteia sunt în scădere. Raportul indică un nivel alarmant al corupție la nivel mondial, astfel ca peste două treimi dintre țări au obținut un scor sub 50 din 100. Media globală a indicelui rămâne constantă la 43, ceea ce subliniază necesitatea unor masuri urgente împotriva corupției și atrage atentia asupra unui obstacol major în implementarea măsurilor eficiente pentru dezvoltarea durabilă – atât în ceea ce privește clima, cât și drepturile omului.

Dintre cele 180 de țări participante la sondaj, 32 au reușit să reducă semnificativ nivelul corupție din 2012, în timp ce 148 de țări au stagnat sau situatia s-a înrăutățit în aceeași perioadă.

Cele mai importante informații despre corupția la nivel global:

  1. Aproape 6,8 miliarde de oameni trăiesc în țări unde Indicele de Percepție al Corupției (IPC) este sub 50. Aceasta echivalează cu 85% din populația globală (8 miliarde).
  2. Danemarca este liderul clasamentului (de 7 ani), obținând cel mai mare scor în privinta indicelui (90), urmată de Finlanda (88) și Singapore (84).
  3. Țările care au inregistrat cele mai mici scoruri sunt în principal cele afectate de conflicte și instabilitate, precum Sudanul de Sud (8), Somalia (9), Venezuela (10), Siria (12), Libia (13), Eritrea (13), Yemen (13) și Guineea Ecuatorială (13).

1 Indicele de percepție a corupției este un indice global de percepție a corupției publicat din 1995 de Transparency International (TI). Țările sunt evaluate pe o scară de la 0 la 100 de puncte, unde 100 de puncte reprezintă cel mai scăzut nivel de percepție a corupției într-o anumită țară, iar 0 puncte sunt cel mai mare. Indexul este creat pe baza opiniilor experților și antreprenorilor, nu în funcție de opiniile publicului. Raportul complet este disponibil în Indicele de percepție a corupției 2024 – Transparency.org

KRUK Group este prezent în mai multe țări europene, fiecare având propriile sale particularități economice și legislative. Raportul IPC oferă o perspectivă asupra mediului de afaceri și a eforturilor fiecărei țări în direcția transparenței.

Corupția în Polonia:

Sursa : https://www.transparency.org/en/countries/poland

Polonia a obținut un scor de 53 de puncte (în scădere cu 1 punct față de 2023), ocupând locul 53 din 180 de țări.

Corupția în Italia:

Sursa: https://www.transparency.org/en/countries/italy

Italia a obținut 54 de puncte, în scădere cu 2 puncte față de 2023, ocupând locul 52.

Corupția în Spania:

Sursa: https://www.transparency.org/en/countries/spain

Spania a înregistrat o scădere de 4 puncte față de 2023, clasându-se pe locul 46.

Corupția în Cehia:

Sursa: https://www.transparency.org/en/countries/czech-republic

Cehia a obținut 56 de puncte, în scădere cu 1 punct față de 2023, ocupând locul 46.

Corupția în Slovacia:

Sursa: https://www.transparency.org/en/countries/slovakia

Slovacia a înregistrat o scădere semnificativă de 5 puncte, ajungând la 49 de puncte și locul 59.

Corupția în România:

Sursa: https://www.transparency.org/en/countries/romania

România a menținut același scor ca în 2023, 46 de puncte, situându-se pe locul 65.

Corupția în Malta:

Sursa: https://www.transparency.org/en/countries/malta

Malta a obținut 46 de puncte, în scădere cu 5 puncte față de 2023, clasându-se la egalitate cu România.

Tendința negativă în combaterea corupției și lipsa rezultatelor adecvate din sondajul Transparency International sunt confirmate și de raportul Grupului de lucru OECD privind corupția , publicat în octombrie 2024.

Raportul mai sus mentionat poate fi accesat la: https://www.oecd.org/en/publications/implementing-the-oecd-anti-bribery-convention-phase-4-two-year-follow-up-report-italy_5841d4d2-en.html.

În acest raport, Grupul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Polonia, Italia și România nu au luat în considerare recomandările cheie incluse in acest document. Printre aceste recomandări se numără definirea infracțiunii de luare de mită, necesitatea unor reforme legislative pentru adaptarea cadrului juridic, înăsprirea sancțiunilor împotriva persoanelor fizice și juridice și elaborarea unui plan de acțiune pentru abordarea deficiențelor în implementarea Convenției OECD privind combaterea corupției funcționarilor publici străini în tranzacțiile comerciale internaționale. Raportul OECD evidențiază, de asemenea, o scădere a aplicării legii în acest domeniu.

 

Concluzii și acțiuni viitoare:

Potrivit autorilor raportului, pentru a aborda eficient criza climatică, corupția trebuie să devină un subiect central al dezbaterilor globale. Guvernele, organizațiile internaționale și companiile trebuie să prioritizeze integrarea unor măsuri anticorupție solide în finanțarea schimbărilor climatice, precum si a politicilor și proiectelor legate de climă. Transparența și responsabilitatea sunt esențiale pentru a asigura conservarea resurselor, atingerea obiectivelor politice și sprijinirea comunităților care au cea mai mare nevoie. Combaterea decisivă a corupției va reface încrederea publicului în inițiativele climatice și va contribui la progresul spre o lume durabilă.

Recomandările Transparency International:

  1. Plasarea integrității în centrul politicilor economice pentru un impact pozitiv durabil.
  2. Consolidarea sancțiunilor și investigațiilor pentru a descuraja practicile ilegale.
  3. Protejarea procesului decizional de influențe nejustificate, promovând un climat echitabil de afaceri.
  4. Implicarea cetățenilor în inițiativele economice pentru un impact real asupra dezvoltării financiare.

 

Combaterea corupției și promovarea transparenței sunt elemente esențiale pentru stabilitatea economică și încrederea publicului. La KRUK Group, ne angajăm să sprijinim integritatea și etica în mediul de afaceri, construind o lume a echilibrului financiar, bazată pe încredere reciprocă, în care promisiunile și angajamentele sunt pe deplin respectate.

La KRUK Romania ne menținem angajamentul față de simplificarea proceselor financiare, oferind instrumente pentru plata datoriei simplu și online și investim constant în dezvoltarea pieței de management al datoriei prin inovație și colaborare responsabilă. Credem cu tărie că un mediu economic transparent și echitabil este esențial pentru o societate sustenabilă, iar noi, ca parte a acestui ecosistem, ne asumăm un rol activ în această direcție.

Potrivit lui François Valérian, Președintele Transparency International:

Corupția reprezintă o amenințare globală în continuă evoluție, care nu doar subminează dezvoltarea, ci este și o cauză majoră a declinului democratic, a instabilității și a încălcărilor drepturilor omului. Comunitatea internațională și fiecare națiune în parte trebuie să prioritizeze lupta împotriva corupției ca fiind o prioritate de prim rang și pe termen lung. Acest demers este esențial pentru a contracara autoritarismul și pentru a asigura pacea libertatea și durabilitatea. Tendințele periculoase dezvăluite în raportul  privind Indicele de Percepție al Corupției din acest an, subliniază necesitatea de a întreprinde acțiuni concrete pentru a combate corupția la nivel global.”